Zappi: intelligent laden

De zappi laadpaal bevat technologie voor intelligent laden op basis van zonnepanelen. We beschrijven onze evaringen in het plaatsen en gebruiken van deze laadpaal.

Voor het laden van een elektrische wagen deden we onderzoek naar de verschillende types laadpalen en ondersteunde functies. Voorop stond de vereist tot flexibel laden met een zo optimaal mogelijk gebruik van groene energie.

Zappi biedt met de laadpalen (zowel in 1 als 3-fase te verkrijgen, in ons geval een 3-fase 11kW variant) uitgebreide mogelijkheden en flexibele configuraties waarbij het eigen verbruik, limieten van het net, percentages groene stroom en uitgesteld laden in te stellen zijn.

Slim laden

Concreet meet de Zappi met enkele stroomklemmen de energie die wordt opgevraagd van het stroomnet en de groene energie die wordt opgewerkt door bijvoorbeeld zonnepanelen of wind.

In combinatie met verschillende laad modi zal de laadpaal anders reageren en het verbruik meer of minder afstemmen op groene energie.

ModusBeschrijving
EcoVoorkeur voor laden op groene energie met ondersteuning van dalmomenten (< 1.4kw geleverde energie)
Eco +Uitsluitend laden op groene energie
FastMaximale laadsnelheid, onafhankelijk van groene energie of andere stroomoverschotten

Smart boost

Naast deze laadmodi is er ook de mogelijkheid om te “boosten” wanneer onvoldoende groene energie werd opgewekt om tot een bepaald percentage te laden. Stel dat je de wagen zoveel mogelijk via groene energie wil laden (Eco+), maar toch zeker 20% capaciteit van de wagen wil geladen hebben tegen de volgende ochtend, kan dit met een boost optie configureerd worden. Ook hier is er flexibiliteit tot manual boost, smart boost of geplande boost.

Smartphone-integratie

Voor het visualiseren van de laadactiviteiten, maar ook het opladen van firmware updates voor de Zappi word je verwacht een Zappi Hub aan te schaffen. Dit apparaat communiceert draadloos met de Zappi en biedt de mogelijkheid om via de smartphone de laadmodi in te stellen en visualisaties te verkrijgen over de gebruikte en geleverde stroom.

test
(afbeelding eigendom van myenergi Ltd)